تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک رنو و پژو فرانسه

گیربکس AL4 برای خودروهای پژو ، سیتروئن C5، تندر،ساندرو

گیربکس AL4

گیربکس AL4 در فرانسه طراحی و ساخته شده و 5 دنده است (1 دنده عقب و 4 دنده جلو) این گیربکس روی بسیاری از خودروهای فرانسوی نظیر پژو 206، پژو 207، رنو ساندرو، تندر 90 (ال90)، پژو 407، سیتروئن C5 نصب شده است.

این گیربکس وظیفه تعویض بموقع دنده ها را در حین حرکت، از طریق جریان الکتریکی و هدایت مسیر جریان هیدرولیکی روغن انجام می دهد. به بیان دیگر، عملکرد گیربکس تحت فرمان شیرهای برقی و با تعیین مسیر فشار روغن صورت می گیرد. شیرهای برقی و سایر قطعات گیربکس اتوماتیک، تحت فرمان کامپیوتر مرکزی گیربکس (ECU) کار می کنند. و تعمیر گیربکس AL4 در زمان مقرر شده برای سرویس و تعویض روغن از میتواند از هزینه های اضافی گیربکس ها کم کند.

گیربکس اتوماتیک پژو در حین کار گرمای زیادی تولید می کند. به همین دلیل راندمان پایینتری نسبت به گیربکس دستی دارد و مجهز به یک مبدل حرارتی است و آب رادیاتور اصلی موتور از این مبدل عبور کرده و دمای روغن گیربکس را پایین می آورد.

 

گیربکس AL4
گیربکس AL4

چرا عملکرد گیربکس AL4 در این خودروها اینقدر متفاوت است؟

در گیربکس اتوماتیک، قدرت دریافتی از موتور نقش بسیار مهمی در عملکرد و راندمان گیربکس دارد، تا آنجا که گیربکس AL4 در هر یک از این خودروها متفاوت به نظر می رسد.

عامل مهم دیگری که در راندمان و عملکرد گیربکس اتوماتیک تاثیر دارد، دمای روغن گیربکس و نیز سیستم خنک کننده موتور است. بعنوان مثال، پژو 206 و پژو 207، اصولا موتورهایی با دمای بالا هستند و در نتیجه سیستم خنک کننده آنها در کاهش دمای گیربکس کمی ضعیفتر از سایر موتورها عمل می کند.

بیشتر بدانید!  تعمیرگاه گیربکس های چینی

وقتیکه دمای روغن گیربکس بالا باشد، قطعات آن نیز زودتر فرسوده می شوند و در نتیجه زودتر دچار خرابی خواهد شد. اما در برخی از این خودرو ها روغن گیربکس زرد، و در برخی دیگر روغن گیربکس قرمز استفاده می شود. همچنین میتوانید برای اطلاعات بیشتر درباره گیربکس ها به مقاله << تعمیرگاه گیربکی اتوماتیک >> رجوع کنید

محدوده سرعت تعویض دنده ها در گیربکس AL4

گیربکس اتوماتیک al4 یک گیربکس عرضی پنج دنده ای می باشد، که دارای چهار دنده برای حرکت به سمت جلو و یک دنده جهت حرکت به سمت عقب می باشد . محدوده سرعت تعویض دنده ها در گیربکس AL4 شامل موارد زیر می باشد :

  1. دنده یک محدوده سرعت صفر تا 70 کیلومتر بر ساعت
  2. دنده دو محدوده سرعت 70 تا 120 کیلومتر بر ساعت
  3. دنده سه محدوده سرعت 120 تا 170کیلومتر بر ساعت
  4. دنده چهار محدوده سرعت 170 تا 220 کیلومتر بر ساعت

اجزای اصلی گیربکس AL4

  • کانورتر یا همان مبدل گشتاور
  • پمپ هیدرولیک جعبه دنده یا همان پمپ روغن گیربکس
  • مجموعه دنده های سیاره ای، کلاج ها و ترمز های گیربکس که در واقع مکانیزم واحد هیدرولیک گیربکس به حساب می آیند.
  • دیفرانسیل داخلی
  • پینیون که رابط بین گیربکس و دیفرانسیل بوده و نقش چرخ دنده کاهنده را دارد.
  • سنسورها و واحد کنترل کامپیوتری

فرق روغن زرد و قرمز در چیست؟

روغن گیربکس ها یکی از اصلی ترین ویسکوزیته روغن زرد بالاتر است و در واقع روغن زرد کیفیت بالاتری دارد، روغن گیربکس زرد، تحمل بیشتری در مقابل دما دارد و مقاومت بالاتری از خود نشان می دهد. برند اصلی روغن گیربکس اتوماتیک AL4 SO است که بعد از تحریم شدن، پرو و همچنین راوینول 5.4 اچ پی (ATF4HP20) که همگی قابل استفاده در این نوع گیربکس هستند، نیز وارد بازار شده اند.

بیشتر بدانید!  تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک مزدا، تعمیرکاران حرفه ای صادقیه و پونک

کمپانی های خودروساز، معمولا موتورهای قویتری را برای گیربکس اتوماتیک در نظر می گیرند، زیرا ضریب اتلاف انرژی در گیربکس اتوماتیک (خصوصا مدلهای قدیمتر گیربکس اتوماتیک) بیشتر از گیربکس دستی است. دلیل مصرف سوخت بیشتر گیربکس اتوماتیک نسبت به گیربکس دستی را در ساختار گیربکس اتوماتیک باید جستجو کرد، با روشن شدن موتور، روغن گیربکس در مبدل گشتاور گیربکس به جریان در می آید، تا نیروی موتور را به گیربکس منتقل کند. بخشی از گشتاور موتور، به انرژی حرارتی روغن گیربکس تبدیل می شود که تاثیری در حرکت خودرو ندارد و به نوعی اتلاف انرژی محسوب می شود.

به همین دلیل میانگین مصرف سوخت 206 تیپ 6، بیشتر از 206 تیپ 5 است در حالیکه هر دو خودرو موتور یکسانی دارند. 206 تیپ 6 در شهر، که دنده ها بیشتر تعویض می شوند، در هر 100 کیلومتر 1.5 تا 2 لیتر بیشتر از 206 تیپ 5 سوخت مصرف می کند. این مقدار برای جاده، که کمتر دنده تعویض می شود، کمتر است.